Een elektrische scootmobiel, ook bekend in zijn korte vorm als een e-scootmobiel of scootmobiel, is een mobiliteitshulpmiddel aangedreven door een elektromotor voor ouderen of gehandicapten. Aangezien autonoom lopen niet alleen moeilijk is vanwege leeftijd of handicap, maar ook beperkt kan zijn vanwege ziekte, biedt een dergelijk voertuig verlichting voor veel patiënten: met een elektrische scootmobiel bent u altijd veilig en onafhankelijk, ondanks uw loopproblemen Het dagelijkse leven kan vrij blijven en deelnemen aan het leven. Omdat onafhankelijke mobiliteit veel levenskwaliteit betekent.
Hoe zijn elektrische scootmobielen wettelijk geclassificeerd?
elektrische scootmobielen worden volgens de wet als rolstoel beschouwd. Volgens de wet zijn gemotoriseerde rolstoelen "eenzitterig, ontworpen voor gebruik door lichamelijk gehandicapte motorvoertuigen met elektrische aandrijving, een rijklaar gewicht van niet meer dan 300 kg inclusief batterijen maar zonder bestuurders, met een toelaatbare Totale massa van niet meer dan 500 kg, een ontwerp maximumsnelheid van niet meer dan 15 km / u, een totale breedte van niet meer dan 110 cm en een achterste markeringspaneel aan de bovenkant van de achterzijde van het voertuig. "
Simpel gezegd betekent dat: een elektrische scootmobiel...
- een zitplaats heeft
- is een motorvoertuig voor lichamelijk gehandicapten
- wordt elektrisch aangedreven
- weegt minder dan 300 kg met batterijen
- weegt met batterijen en bestuurder minder dan 500 kg
- heeft een maximale snelheid van 15 km / u
- is maximaal 110 cm breed en heeft een achterste markeerbord
Voor voertuigen die deze functies niet hebben, gelden andere regels. Ambulance stoelen die een maximale snelheid van meer dan 6 km / u bereiken, hebben een exploitatievergunning nodig, dat wil zeggen een mening van een expert. De fabrikanten of dealers van Scootmobielen moeten zorgen voor de TÜV-goedkeuring voor hun voertuigen. De exploitatievergunning is vergelijkbaar met de registratie van een scootmobiel die u altijd bij u draagt met uw scootmobiel.